Wednesday, December 26, 2012

Belajar Gaya Salafus Soleh

Nukilan: Ukhti Najah Solihah :)




Mungkin jarang antara kita yang tidak tahu tips-tips belajar daripada 'salafus soleh' terdahulu. Semua tahu bukan apa itu berkat?

Sesuatu yang tidak boleh dilihat, tetapi dengan berkat itu, kita boleh berasa tenang dan bahagia sentiasa walaupun separuh dunia berada di bahu kita.

TIPS BELAJAR

1) Sebelum belajar, niat bahawa aku belajar ini kerana Allah S.W.T.

Setiap kali mahu keluar bilik untuk pergi kuliah, sentiasa ingatkan diri, aku menuntut ilmu ni kerana Allah S.W.T. Banyak kelebihan bagi orang yang menuntut ilmu.

Jangan rasa tertekan jika kelas bermula seawal jam lapan pagi dan habisnya pula dalam pukul lima petang. Tetapi fikir bahawa sepanjang proses menuntut ilmu ini, Malaikat akan sentiasa mendoakan kita. Jadi, kita tidak akan rasa terlalu tertekan jika kelas itu tersangatlah lama.

Monday, December 24, 2012

Mengejar Populariti disisiNya

10 Tips to Becoming One of Allah's Special People
Copy paste from [here]



I was not a conscientious Muslim. As I entered my freshman year of high school, I had one very specific goal which I was determined to accomplish: to become popular. “Piety” was not consistent with this goal – at least not in my perspective. It was for this reason that I expressed disdain when my dad announced we would be undertaking the religious journey to Mecca in the summer following my freshman year of high school. I recall telling a friend, “Man, I’m scared. I don’t want to change!” I knew people went to Mecca and then became super religious. I didn’t want that to happen to me.

Sunday, December 23, 2012

The Finale


Mohon doa dari semua untuk imtihan nihaie bagi fasal awwal ini. 
Semoga Allah merezekikan kita semua dengan ikhlas dan itqan dalam menuntut ilmuNya ini. 

Kepuasan itu terletak pada usaha, bukan keputusan semata.
Tugas kita sebagai hamba hanyalah berusaha, natijahnya bertawakkallah kepada Yang Maha Esa. Jangan sampai ujian dunia menggugat keimana kita kepadaNya :)



Wednesday, December 19, 2012

Ikhlas


Teruskanlah memberi meski keikhlasan itu masih belum bertamu di hati, kerana insyaAllah, kelak pasti Allah akan mengajarkan kepada kita erti ikhlas itu melalui mujahadah kita dalam memberi.

Mintalah hanya kepada Allah, dan memberilah kepada sesama manusia. Bukankah Islam itu sendiri agama yang mengajar ummatnya untuk memberi? Dan Nabi Muhammad s.a.w itu sendiri diutuskan sebagai rahmat buat sekalian alam.

Belajarlah dari Baginda. Terlalu banyak yang telah Baginda berikan kepada kita ummatnya, tetapi terlalu sedikit yang Baginda minta dan ambil dari kesenangan dunia, melainkan sekadar memenuhi keperluan sahaja. Sedang kita? Terlalu sedikit memberi tetapi terlalu tamak dan rakus dalam mengejar duniawi, Allahu Allah.

Mari, kita belajar menjadi hambaNya yang bersyukur :')

Tuesday, December 18, 2012

Trust


Hatimu itu milik Allah. Maka segala kesedihan, kesakitan, kekecewaan dan kepiluan yang dirasakan oleh hati, pulangkanlah kepada Allah, kerana sesungguhnya hanya Dialah yang Maha Menyembuhkan segala yang kau rasa itu. 

Pulangkan kembali hatimu kepada Dia, pasti tidak akan engkau kecewa dan terluka lagi.



Sunday, December 16, 2012

Usrah


Happiness is contagious. Mahu bahagia? Bahagiakanlah orang-orang disekelilingmu, pasti kebahagiaan akan kau temui :)

Meet my new family members. Along, Angah, Acik, Alang dan Asu. Semoga kasih yang terbina berkekalan hingga ke SyurgaNya.

Semoga Allah merahmati dan memberikan kekuatan kepada adik-adikku ini :)


Saturday, December 15, 2012

Quilling time! :D

Dewasakini bumi Irbid telah dilanda demam Quilling (haha ayat). Jadi tahukah anda apakah itu Quilling? It's a form of paper arts. Gulung-gulung kertas, gamkan, pastu tepek gulungan-gulungan yang dah siap membentuk suatu bentuk yang menarik (kelingnye ayat =.=')

 Ini hasil kerja quilling tahap dewa dah ni =.=

AWAS! Quilling ini hanya sesuai untuk mereka yang tekun, gigih, sabar dan bersemangat waja sahaja. Makcik-makcik yang ada lemah jantung , masalah kurang kesabaran atau jenis yang allergic buat benda-benda renyah gini macam saya, lupakan dan silalah cari hobi lain ye,keke

Friday, December 14, 2012

S.P.I.E.S.P


Terbaca post Ustaz Syaari Ab Rahman di FB sempena ulangtahun perkahwinan beliau dengan Kak Nurul Suhadah Syuib. Terasa tertarik pula dengan pengurusan bait muslim mereka.

Nak copy paste kat blog lah, mana tahu mungkin berguna suatu hari nanti kan? :D

*mesti kena hentam lagi dengan Nana sebab post tajuk-tajuk macam ni sebab dikatakan 'galok'. Tak pun oke, ilmu yang menarik untuk masa depan ni tau,hee

Wednesday, December 12, 2012

Bagaimana perubatan boleh menjadi ibadah?



Oleh : Ahmad Hidayat Hasni bin Mad Isa
Bagaimana sebenarnya kita membayangkan masa depan dalam hidup ini? Kerjaya apa yang kita inginkan? Sejauhmana kerjaya yang kita ceburi itu dapat memberi kita kepuasan dan kelebihan pada hidup kita?
Sudah pasti itu adalah beberapa persoalan yang selalu di antara kita fikirkan. Bagi seorang muslim, sudah pasti kita percaya dan yakin bahawa hidup ini terikat dengan tangungjawab kita untuk mengabdikan diri kepada Allah.
“Dan tidaklah Aku ciptakan seluruh jin dan seluruh manusia melainkan untuk beribadah kepadaKu” [Surah Az-Zumar :56]

Sunday, December 09, 2012

The doctor of doctors: Ibn Sina

video

"I completed 21 major and 24 minor works on philosophy, theology, geometry, astronomy and alike!

Friends advise me to slow down and take life in moderation but that's not in my character, I prefer a short life with width to a narrow one. with length

I dedicated my existence to improving men's life through health, prosperity and peace.

A thousand years later, the world is in your hands! Take care of it! What you been doing with life?"

Wednesday, December 05, 2012

Serius

"Kalau sudah buat ketetapan untuk bercinta selepas kahwin, memang betul-betul nak contohi ikon-ikon yang bercinta lepas nikah, selepas lafaz sakinah, saat cinta bersejadah dan sebagainya, maka kenalah serius dan teguh dengan pendirian itu.

Jangan canang seluruh facebook tentang prinsip nak bercinta lepas nikah, tapi intai-intai juga, usha-usha juga. 

Kekuatan sesuatu amalan itu pada niatnya, dan 
juga pada keseriusan melaksanakannya. Bila dah ada azam, kena tawakkal sepenuhnya pada Allah. Yakinlah dengan tidak menggatal itu, Allah bagi calon yang baik. Yakinlah dengan tegas menjaga diri itu, Allah akan bagi calon yang baik.

Walaupun selalu dengar orang sebut bercinta lepas nikah, tapi bukan semua orang berjaya merealisasikan cinta seperti itu.

Mujahadah, tak semudah tika bermadah!"

-myilham.com-

A gift

A little gift for my mutarabbi :)
"Sedar tak sedar, keberadaan kita dalam arena dakwah dan tarbiyyah ini adalah kursus intensif untuk diri kita jua sebenarnya.
Sayangnya Allah pada kita yang telah mencampakkan kita ke jalan ini bukan? Meski kita merasa kotor, hina dan tidak layak untuk memikul taklifan rabbani itu. Terasa bermuka-muka apabila menyeru manusia ke arah kebaikan sedang diri masih tegar bergelumang dengan kejahilan dan

 dosa.

Namun hakikatnya, itulah cara untuk Dia menyucikan kita.

Apabila menjadi murabbi, kita dipaksa untuk sekurang-kurangnya menjadi lebih baik sebagai tempat rujukan untuk mutarabbi kita. Apabila menjadi daie, kita terpaksa bermujahadah untuk menjadi qudwah bagi apa yang kita seru kepada mad'u kita.

Itulah cara Allah membentuk kita!

Maka berbahagialah wahai diri-diri yang dipilih oleh Allah untuk melalui jalan ini, dan tetaplah istiqamah, jangan sekali-kali berpaling. Bersyukurlah, dan teruskan berlari mengajak lebih ramai manusia kembali kepadaNya.

Sayangnya Allah pada kita! ♥"

-Nota dari Liqa' Mentor PINTAR 12.11.12-

Monday, December 03, 2012

Suri Haraki



1. Rumahtangga haraki, apa tu?


Sebuah rumah tangga yang bermatlamatkan redha dan syurga Allah, perkahwinan yang dimana suami dan isteri sama-sama menginfaqkan diri di jalan dakwah dan perjuangan Islam, a mobile and dynamic marriage I would say. Cinta adalah sama-sama ingin ke syurgaNya. Dan perkahwinan yang sebenar itu bukan hanya sekadar bait muslim, tetapi bait dakwah. Berusaha men'soleh' dan men'solehah'kan diri, pasangan dan anak-anak, serta menjadi musleh, agen pen-solehan masyarakat sekeliling juga. 


Sunday, December 02, 2012

December Project: 'Personality Plus' Review




"The first step in any type of self-improvement is to find your areas of weakness and admit you have them. The refusal to examine our faults keeps us from doing anything positive about them.


It's humbling to admit we've been doing something wrong for years, but it's the first step in growing up.



Immature people blame their parents, their mates, their children, their friends, their circumstances, for why they have not become what they had hoped to be.



A mature person examines himself, finds his faults, and gets to work on them."


Recently I've been interested with the subject of self-improvement and personal development, and this book is a really good one for a start.

Friday, September 14, 2012

Mencari Dia




Looking for God
By: Yasmin Mogahed

I’ve been looking for God my whole life. I just didn’t know it.
When we study those things that we all seek—in life, in a companion, in everything—we’ll find that both the believer and the atheist are actually just seeking God. See, God is the designer. Whether you’re an atheist or a believer, God is the designer of your needs, your affinities, your inclinations. And He has designed these inner drives to fit the natural order: tawheed (to seek, recognize and submit to one single higher power).
Think for a moment about what you and I seek. What do you look for in a companion, for example? What are we running after and willing to give anything just to hear?
“I’m taking care of you.”
“It’s going to be okay.”
“I love you. Always. That will never diminish or change.”
“You can hold on to me.”
“I will never let you down.”
“I will never hurt you.”
“I will never leave you.”

Tuesday, May 29, 2012

Matikan kami dalam agama-Mu






Nikmat yang paling besar adalah Islam, dan ketahuilah bilamana Allah mencintaimu, maka Dia akan menetapkan kematianmu di dalam Islam.


Tidak ada kegembiraan yang lebih besar bagi seorang hamba, selain kegembiraannya terhadap Islam.


Bersyukurlah, kerana dengan rahmat-Nya, kita dilahirkan sebagai muslim, yakni Allah memberikan kita Islam tanpa kita memintanya, maka semoga Allah mengurniakan kita Jannah ketika kita memintanya :')


Wahai yang menetapkan hati-hati, tetapkanlah hati kami di atas agama-Mu ♥

Friday, April 13, 2012

Hamalatul Quran in the making




Kaklong kata, fasya pleaseee jadi kakngah boleh? :')


InsyaAllah, mohon doa kalian agar dikuatkan diri untuk menempuh perjalanan panjang ini. Semoga Allah izinkan kita untuk menjadi hamalatul Quran. 


Ya Allah, tambahkanlah kami kecintaan terhadap kalamMu ini, kuatkan semnagat dan tekad kami, dan semoga Engkau mengira setiap usaha dan perit jerih kami ini sebagai amal soleh untuk mendapat redhaMu. 


Teruskan melangkah, terus mengejar cintaNya!


+++






Tips on how to memorize quran here


"The biggest achievement he made was not to memorise the Quran. The biggest achievement he made was to be deeply connected with the Quran every single day for 5 years.


That connection with Allah (SWT) is what made Ahmed so special. That deep link with the Creator is what keeps life in perspective and is what helped Ahmed to keep on track with the little weekly targets he set for himself.

One can only imagine what happened to Ahmed’s levels of personal fulfilment, Iman and taqwa, as he went back every single day to develop this ritual of ihsan (spiritual excellence). Each day he woke up for Fajr and wrote out another 5 lines of Quran, his self-esteem and self-confidence soared…

“Can the reward for excellence be anything other than excellence?” Surah Rahman (55: 60)"

Thursday, March 22, 2012

Corat Coret SPM 2011

Terasa seperti semalam baru bumi bertuah Maahad Muhammadi Perempuan itu ditinggalkan. 5 tahun yang penuh dengan memori suka duka. Dan terasa seperti semalam juga saat keputusan SPM 2008 diumumkan, dan sebenarnya semalam adalah hari keputusan SPM 2011. Oh, pantasnya masa berlalu.

Sekadar corat coret dari saya berkenaan dengan SPM*malas nak taip panjang2, cuma printscreen balik status FB, jimat masa :D




Coretan I (klik imej untuk tumbesaran)

Coretan II (klik imej untuk kejelasan)


Dan suka sangat dengan quote oleh Akh Hilal Asyraf


"Rendah dalam SPM, tidak mendefinisikan diri anda. Hidup ini luas dan besar, jangan sempitkannya semata-mata di lubang SPM.
Kenali potensi anda, dan terokai!"

Well, indeed. Couldn't agree more. Tinggi dalam SPM pun tidak mendefinisikan diri anda. Baik 6A atau 17A, hatta tiada A sekalipun, itu semua adalah rezeki dari Allah, bersyukurlah, dan yakinlah itu yang terbaik buat kalian. Yang paling penting bukanlah keputusan SPM, kerana ia hanya suatu transit, tetapi bagaimana anda membentuk dan mencorakkan diri anda 10 tahun dari sekarang. Mari menjadi hamba yang bersyukur dengan menjadi diri sendiri yang terbaik! :)






Jadi kepada adik-adik, boleh la mula merancang dan memikirkan hala tuju masa depan ye? Isi borang-borang yang ada, dan rajinkanlah bertanya dengan senior-senior yang telah melalui jalan itu. Kepada yang berminat untuk ke Jordan, bolehla try usha link-link ni, atau contact akak personally. InsyaAllah kalau akak tak dapat tolong pun, akak akan refer pada yang lebih tahu dan berpengalaman :)




Akhirnya, marilah kita muhasabah kembali, bagaimana dengan 'SPM' kita yang ini kelak? Sudah cukup bersediakah kita dengan peperiksaan di dunia ini? Terfikirkah kita tentang masa depan kita di akhirat sana? Jom target untuk dapat straight A+'s dalam sijil ni, insyaAllah :)


Salam sayang buat semua adik-adik, dan selamat maju jaya. Selamat menempuh kehidupan sebenar dan mengenal erti kematangan, kedewasaan dan tanggungjawab. Seeru 'ala barakatillah.


Ukhtikum fillah,
Nur Farah Aisyah Nazim
Irbid,Jordan
22 Mac 2012, 6.45 am 

Monday, March 05, 2012

Q & A with abah :)


Click picture for larger image :)


Sunday, February 19, 2012

Monolog Hari Lahirku

Ya Allah, kelmarin adalah ulang tahun kelahiranku. Sudah 21 tahun aku bernaung di bawah langitMu Ya Allah. Belum pun terasa menjadi hambaMu yang sebenar. Masih berpura-pura. Alangkah alpa dan berdosanya aku. Apakah sisa umurku masih panjang? Atau, hanya seketika lagi? Aku tidak pasti.

Ketika ramai teman mengucapkan selamat panjang umur, hakikatnya umurku semakin pendek. Bukankah tarikh mati setiap insan sudah ditetapkan? Dan hari ini, esok dan lusa aku menapak lagi...semakin hampir pada tarikh kematian yang dijanjikan. Duhai, tertipunya aku ketika menerima ucapan selamat hari lahir...selamat pulakah hari matiku?

Aku belum bersedia untuk bertemuMu Ya Allah. Walaupun aku tahu, siapalah aku untuk menyatakan tidak dan tunggu. Ya Allah, segala kekuatan hanya padaMu jua. Kau yang Maha Tahu apa yang terbaik buat diriku. Aku merayu padaMu Ya Allah, pada tarikh ini...untuk mengemis keampunanMu dengan tangan yang berdosa, dengan hati yang tercela. Jika tidak mengenangkan yang Engkau Maha Pengampun, aku tidak akan datang Ya Allah. Rasa malu dan hina untuk meminta. Apakah aku diterima?

Ya Allah, pada hari ini, ku pinta leraikanlah segala kekusutan di fikiranku. Mohon dijinakkan nafsu liarku. Tenangkanlah gelojak hati ini. Wahai Yang Maha Adil, kutiplah aku untuk menumpang sekalipun di pinggir rahmatMu. Walau sering aku lupa, namun aku sentiasa mendamba.

Aku kembara telah jauh, namun kolam hatiku kian keruh. Beban bertambah berat, diriku kian penat. Urusan kian payah, jiwa semakin gundah. Justeru mudah-mudahan di hari lahirku ini aku akan 'dilahirkan' semula. Lahir sebagai insan yang sentiasa mengingatiMu. Yang mampu hidup antara kekangan takut dan lingkungan harap. Takut, kalau-kalau dimurkai. Harap, minta-minta diampuni.

Buat sahabat, teman dan kenalan, terima kasih di atas ingatan kalian. Pada yang jauh, maafkanku kerana gagal mendekat. Pada yang hampir, maaf kerana tidak pandai membelai. Akhirnya, terimalah secebis kata (mungkin ini pun masih dari terowong jiwaku yang gelap gelita)

"Dalam kehidupan ini, kerap kali yang kita lihat sebagai satu pengakhiran rupa-rupanya adalah suatu permulaan yang baru"

Mudah-mudahan, ini adalah permulaan yang baik. Ameen Ya Rabbal 'Alamin~

*dipetik dan diubahsuai dari Nota 'Monolog Hari Jadiku' dari buku 'Di Mana Dia di Hatiku?' oleh Ustaz Pahrol Mat Juoi <3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...