Sunday, June 27, 2010

Diari Cinta Syria (1)

DIARI CINTA SYRIA
Oh Syria,sesungguhnya aku sudah jatuh cinta padamu!

''Bumi Syam itu,bumi suci,bumi pilihan Allah..
Maka disanalah,Dia akan memasukkan sesiapa sahaja yang dikehendaki,
Dan Dia jualah yang akan mengeluarkan sesiapa sahaja yang dikehendaki"

Terkedu saya mendengar kata-kata yang dilantunkan oleh Ustaz Amir,musyrif perjalanan kami membelah bumi Syria sepanjang kembara 4 hari 3 malam itu.

''Kita,bila memasuki negeri-negeri dataran Syam ini (Palestin,Jordan,Syria dan Lubnan), perlu ada rasa seronok dan gembira, kerana bumi ini adalah bumi barakah, tanah berpijaknya para anbiya' dan auliya' terdahulu"

Serta merta ada suatu perasaan aneh yang menyusup ke dalam jiwa saya.

Ya,saya akui,terkadang saya tidak begitu menghargai bumi ini,lebih-lebih lagi Jordan,tempat saya mencedok ilmu sekarang.

Lebih banyak kelemahan bumi ini saya singkap,membandingkan masyarakat disini dengan masyarakat sendiri di Malaysia.

Sering juga saya menyoal diri sendiri, "Kenapa aku memilih untuk berada disini,apabila negara sendiri lebih baik?Apa yang ada disini?Iya,aku tahu ini bumi Anbiya',tetapi mengapa aku tidak dapat merasakan apa-apa?"

Dan sungguh,kembara ke Syria membuka mata saya.

Bumi ini,bumi istimewa,bumi yang tidak dapat dibandingkan dengan mana-mana bumi lain sekalipun.

Dan saya,adalah antara orang yang bertuah kerana diizinkan Allah untuk menumpang disini!

Bukan kembara biasa-biasa

Jaulah kali ini,adalah anjuran Akademi Tahfiz Az-Zikr yang disertai oleh 7 orang syabab dan 10 orang akhawat. Semuanya adalah pelajar tahun 1 Perubatan dan Pergigian JUST (Jordan University of Science & Technology). Pemergian kami kali ini,dengan harapan untuk menimba sesuatu dari bumi barakah Syam,dan moga dapat meningkatkan lagi mutu hafazan kami!

Dari Irbid ke sempadan Jordan-Syria tidaklah memakan masa yang begitu lama,hanya sekitar sejam perjalanan menggunakan jalan darat. Selepas menguruskan hal-hal berkaitan imigresen dan passport,kami meneruskan perjalanan kami dengan menaiki sebuah coaster yang agak mewah dan selesa. Disinilah kami berkenalan dengan Ustaz Amir,Ustaz Ziyad, Ustaz Abd Raof dan juga sepasang suami isteri bersama anak kecil mereka, si comel Irfan Haziq.

Hari pertama kembara, kami dibawa ke Kota Busro yang terletak jauh nun di hujung Syria. Masih ingat dengan nama Buhaira? Seorang pendeta nasrani yang berjaya mengesan kenabian Rasulullah s.a.w lewat apabila melihat kepulan awan yang melindungi Baginda sepanjang perjalanan Baginda bersama bapa saudara,Abu Thalib.

Kota Busro

Diceritakan bahawa Buhaira telah menasihati Abu Thalib untuk segera membawa Rasulullah pulang dari Syam setelah mengenalpasti kenabian Baginda, kerana menurut Buhaira,jika orang-orang Yahudi mengetahui tentang perihal ini,maka mereka akan mengancam untuk membunuh Rasulullah.

Diatas kebaikan Buhaira melindungi Rasulullah inilah menyebabkan namanya dikenang sehingga sekarang. Hanya Allah jualah yang mampu membalas kebaikan beliau yang telah menyelamatkan Baginda s.a.w, menyebabkan kita pada hari ni dapat mengecap nikmat Iman dan Islam.

Pintu masuk ke Kota Busro

Laluan terowong di dalam Kota

Binaan kota yang masih elok terjaga

Inilah dia colloseum dalam Kota Busro.

Kota Busro ini sebenarnya merupakan salah satu kota kerajaan Rom dahulukala. Senibina Rom jelas terlihat disini. Dikatakan bahawa Kota Busro merupakan salah satu kota yang masih terpelihara cantik sehingga kini, kerana selepas kedatangan Islam, binaan baru dibina mengelilingi kota ini bagi mengekalkan ciri asal Roman yang berbaki.

Patung sembahan di Kota Busro

Aha,ada cerita menarik berkaitan dengan patung-patung ini. Seperti kebiasaannya, patung-patung ini dibina atas tujuan penyembahan dan ibadat orang-orang terdahulu. Selepas kedatangan Islam,pemerintah telah mengarahkan agar 'dpancung' kepala patung-patung ini. Mengapa hanya kepala,dan tidak dihancurkan keseluruhannya? Wallahua'lam,saya tidak pula mengetahui sebab yang sebenar. Cumanya, menurut seorang syabab, mungkin mengikut cerita Nabi Ibrahim yang telah menghancurkan kepala berhala-berhala pada zamannya dahulu. Mungkin ada signifikannya yang tersendiri mengapa hanya kepala yang dihancurkan. Mungkin saja sebagai satu simbolik penghinaan.

Akhawat yang amat saya kasihi. Kembara ini mengukuhkan lagi ukhuwah kita! :)


Lagi kota Busro. Subhanallah,indah sekali binaannya, disaat kekurangan teknologi yang canggih seperti sekarang.

Ini pula dalah hamam,atau tempat mandi. Disini ada 2 lubang yang berfungsi sebagai saluran wap.
1 lubang untuk wap panas,dan 1 lagi untuk wap sejuk. Subhanallah,kagum-kagum.

Ini juga adalah sebahagian dari tinggalan Kota Busro.

Katil 'Hikmat'

Ini adalah katil beradu milik puteri kepada seorang raja pada zaman itu. (Maaf,terlupa nama Raja tersebut) Dihikayatkan bahawa pada zaman baginda, negara ini dilanda oleh serangan kala jengking yang bisa membawa maut. Kerana sayangkan anakandanya,raja tersebut telah membina sebuah katil yang sangat tinggi untuk puterinya. Namun dengan kehendak Allah,puteri baginda tetap mati jua. Sehebat-hebat perancangan manusia, Allah lebih Hebat perancanganNya~

Setelah lama di Kota Busro,kami meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya,maqam Imam Nawawi. Saya baru belajar dua istilah penting berkaitan dengan seerah, iaitu Dhorih dan juga Maqam.

Maqam,adalah tempat seorang tokoh pernah singgah selama hayatnya. Boleh jadi maqam itu merupakan tempat beliau mengajar,atau sekadar bekas tapak kaki. Tetapi Dhorih,adalah tempat bersemadinya jasad seseorang itu. Dalam bahasa mudahnya,dhorih adalah kubur. Semua dhorih adalah maqam, tetapi tidak semestinya semua maqam adalah dhorih.

Bercerita tentang Imam Nawawi rahimullah, nama sebenar beliau ialah Abu Zakaria Yahya bin Syaraf An-Nawawi,dilahirkan di Nawa,pinggir Damsyik pada tahun 1233 masihi, merupakan seorang pemikir Islam dalam bidang Fiqh dan Hadith. Imam Nawawi adalah salah seorang ulama' yang memperkukuhkan Mazhab Syafie.

Hidup Imam Nawai tidaklah lama, hanya 45 tahun sahaja. Namun,walaupun tempoh hidupnya yang pendek jika dibandingkan dengan ulama'-ulama' lain,beliau telah mengisi seluruh kehidupannya dengan menulis dan menyumbangkan ilmu terhadap Islam. Antara karya agungnya yang masih dikenali seluruh umat Islam dan diiktiraf sebagai permata berharga hingga sekarang adalah kitab Riyadus Solihin, Sharh Sahih Muslim, Sharh Sunan Abi Daud, Kitab Ar-Raudhah, Tahdhibul Asma' Was- Sifat, Hadis Arba'in, Mukhtasar At-Tirmidzi, Al-Adhkar, Al-Minhaj, At-Tibyan fi Adab Hamalat Al-Quran dan banyak lagi kitab-kitab yang berharga.J
ik
a dinisbahkan hasil tulisan beliau dengan umur beliau, dianggarkan bahawa beliau menulis sebanyak 20 helai sehari. Subhanallah!

Mungkin inilah yang dinamakan keberkatan masa dan hidup. Imam Syafie juga pernah berkata, hidup yang pendek tetapi bermanfaat, lebih baik dari hidup yang panjang tetapi sia-sia. Semoga Allah juga memberikan keberkatan hidup dan kelapangan masa buat kita semua :)

Selepas itu kami bergerak ke telaga Nabi Ayub dan maqam Baginda. Seputar kisah mengenai Nabi Ayub a.s, Baginda merupakan Nabi Allah yang diuji dengan dugaan yang berat, diuji dengan 4 macam perkara: Kehilangan kesihatan, harta benda, sanak saudara dan sahabat handai. Ada pelbagai versi tentang cerita penyakit Nabi Ayub, lebih-lebih lagi riwayat Israiliyyat, namun pesan Ustaz Raof, cukuplah untuk kita mengambil tahu bahawa Nabi Allah Ayub ditimpa sebuah penyakit sebagai ujian.

Yang mengagumkan saya,menurut Ustaz, sepanjang ditimpa penyakit tersebut, Nabi Ayub tidak pernah meminta agar disembuhkan penyakitnya, cuma Baginda sentiasa mengadu dan berdoa kepada Allah, agar terus memberikan beliau kekuatan. Subhanallah, tabah sungguh Baginda. Kita pula bagaimana? Baru dijentik sedikit dengan kesakitan, sudah mencebik dan merengek. Dimana nilai kesabaran kita?

Ketika ini juga,saya mendapat info berguna berkenaan khasiat air dingin dan sejuk dalam konsep perubatan dan penyembuhan.

Dan ingatlah akan hamba Kami Ayyub ketika dia menyeru Tuhannya, "Sesungguhnya aku diganggu setan dengan penderitaan dan bencana". (Allah berfirman), "Hentakkanlah kakimu, inilah air yang sejuk untuk mandi dan untuk minum" [38: 41-42]

Cuba perhatikan ayat Allah di atas, haza mughtasalun baaridun wa syarabun, inilah air yang sejuk untuk mandi dan untuk minum. Sungguh bercanggah sekali dengan apa yang kebanyakan dari kita yakini hari ini - minum air sejuk tak elok la untuk kesihatan; mandi air panas ni ada khasiatnya yang tersendiri.

MasyaAllah, antara kajian manusia dengan apa yang Tuhan manusia sebutkan sendiri, mana satu yang lebih kita yakini?Benar,mungkin ada kebenaran dari kajian-kajian manusia ini,tapi nah,ini Allah sendiri memberitahu kita suatu rahsia dan petua hebat - air yang sejuk dan dingin! Masihkah kita meraguinya?

Soal mandi dengan air sejuk, mudah saja untuk menerimanya. Contoh mudah, ikan, jika disiram dengan air sejuk yang berais dengan air yang panas, yang mana satu akan menyebabkan ikan tersebut lebih segar?

Kata Ustaz Raof, mandi air hangat memang baik untuk membuka liang pori dan mengeluarkan toksik, tetapi kemudian perlu ditutup kembali dengan siraman air sejuk. Subhanallah, sungguh saya kagum dengan ilmu Ustaz Abdul Raof ini, seorang murabbi yang juga pengamal perubatan Alternatif yang mempunyai klinik sendiri di Sri Gombak. Ada rahmat disebalik perkenalan ini :)

Kembara hari pertama diakhiri dengan ziarah ke maqam sahabat nabi, Huzaifah Al-Yamani, yang disebutkan oleh Baginda s.a.w sebagai pemegang rahsia Rasulullah yang sangat amanah. Selepas itu,kami bergerak ke hotel penginapan kami di Bandar Damsyiq.

Inilah Hotel Amal,tempat penginapan kami di Dimasyq

Apa yang saya kagumi tentang krew jaulah Az-Zikr kali ini,adalah sepanjang perjalanan di dalam coaster, bacaan ayat-ayat suci Al-Quran dapat didengari dari sebelah syabab mahupun akhawat. Jika tidak diisi dengan ulangan hafazan ataupun tilawah sekalipun, pasti ada sahaja perkongsian ilmu yang bermanfaat, umpamanya adab-adab musafir,menghafal doa beramai-ramai dan sembang saintifik bersama Ustaz Abdul Raof. Semuanya menjadikan jaulah kali ini lebih berharga dan menarik.

Sejuk hati melihat Al-Quran menjadi pendamping paling setia krew Az-Zikr kali ini. Pantang ada masa terluang sedikit,pasti akan digunakan untuk mengulang atau menghafal. Hatta ketika hendak menunggu makanan tiba di meja santapan sekalipun,masih sempat bermain permainan mengulang Al-Quran. Inilah dia generasi hamalatul Quran yang diimpikan :)

Ya Allah,syukur padaMu kerana memberikan aku peluang untuk menyertai jaulah kali ini!

***Tamat Hari Pertama***

6 comments:

 1. fuhhh..hari pertama saj sudah panjang~~~

  ReplyDelete
 2. betul3x..hehe..cpat rai komen

  ReplyDelete
 3. nak g syria lagi.. :(
  hati perasaan semua ada kat sana..

  ReplyDelete
 4. rajinnye cik fasha.
  adeh~ wawa kalo nk taip pnjg ni x tdo malam la.
  heee~

  ReplyDelete
 5. Rai>Biase la tu..rasa setiap detik tu amat berharga untuk dikongsi,hehe

  Asmat>Btol aje dia ye?Tapi sy pun stuju gak,Rye memang pantas & efisien!heee :)

  Tim>Jom,kte g lagi!Amek balik hati perasaan yang tertinggal disana,huhu

  Wawa>Haha,fasya taip sambil pejap mata tau..
  xde la smpai xtdo malam,
  terlebeyh tdo adela,ngeee :P

  ReplyDelete
 6. "Ya,saya akui,terkadang saya tidak begitu menghargai bumi ini,lebih-lebih lagi Jordan,tempat saya mencedok ilmu sekarang."

  Rasa yang sama. Menusuk.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...